Historie HV Exito

Handbalvereniging Exito 50 jaar

Oprichting HV Exito

In de zomer van 1964 is handbalvereniging Exito opgericht.

De echtgenote van voormalig schoolhoofd, An van der Linde-Akker, riep een aantal enthousiaste dames uit Noord-Sleen op om te komen handballen. In haar familie was handbal namelijk sport nummer 1. Ook haar zus Hiltje Veenker-Akker was helemaal bezeten van het handbal. Zij was de trainster van Vivendi, dat een jaar eerder was opgericht en nam daarnaast ook de Noord-Slener dames onder handen. De oprichtingsbijeenkomst vond plaats in de lagere school aan de Odoornerweg. Eggie Reinders-Kamping was één van de eerste leden, die tevens secretaris van de club werd. Tezamen met Fennie Beuker-Boer (voorzitter), Jantje Weggemans (penningmeester) en Lammie Nijboer vormde ze het eerste bestuur, dat diverse organisatorische zaken moest oppakken. Eggie Reinders was ook de bedenker van de clubnaam. Zij werd geïnspireerd door haar Spaanse les:Exito is het Spaanse woord voor succes!

In eerste instantie was het handballen puur een Noord-Slener aangelegenheid. Van buitenaf werd er niemand toegelaten tot de club. Er was alleen een damesteam aanwezig. Getraind werd er in de voormalige turnhal aan de Boelkenweg in Sleen. De wedstrijden werden gespeeld op een groot veld achter café, restaurant Wielens. Een groot veld met grote doelen. Sporthallen waren er in die tijd niet, zodat er alleen sprake was van veldhandbal. Achter het horeca-etablissement was een schuur, waar de tegenstander zich kon omkleden. De Noord-Slener dames moesten uitwijken naar de naastgelegen boerderij van de familie Kamping. Op de deel kon men zich omkleden. Na afloop van de wedstrijd zorgde café-eigenaar Wielens dat er een teil met water klaar stond, waarmee de dames zich konden opfrissen.

Speelsters van het eerste uur waren o.a. Fennie Boer, Jansiena Roebertsen, Lammie Nijboer, Geziena Snijders, Jantje Weggemans, de zussen Zwaantje en Jantje Komduur, Riki Kamps, Lientje Snijders, Joke Jonkers en Eggie Kamping.

Het enthousiasme onder de Noord-Slener bevolking bleek zo groot te zijn, dat er meer teams gemaakt konden worden. Ook werden verzoeken van aspirant-leden uit naburige dorpen gehonoreerd. En zo is Exito in de loop van de jaren een bloeiende vereniging geworden.

Toen in latere tijden de sporthallen in diverse gemeenten werden gebouwd, werd het veld handbal definitief vaarwel gezegd. In eerste instantie speelde Exito haar thuiswedstrijden in Oosterhesselen, maar toen in Sleen sporthal Broekveld werd gebouwd, kon men daar de thuiswedstrijden spelen.